Training 4 inzichten over trainerschap (Alkmaar)

05/03/2019 - 19:00 tot 22:00

4 inzichten over trainerschap

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor trainers en coaches. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer of coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Tijdens de scholing ‘4 inzichten over trainerschap’ breng je je sterke én je ontwikkelbare punten in kaart en reflecteer je op je eigen rol als trainer. Je leert daardoor hoe je je kwaliteiten het best kunt inzetten, ook in lastige situaties. Een voorbeeld hiervan is het aanspreken van sporters op hun gedrag, of sporters meer verantwoordelijkheid te geven tijdens een training waardoor ze zullen groeien als sporter en als mens.

De scholing is geschikt voor elke trainer die openstaat voor persoonlijke groei. Omdat je reflecteert op je eigen handelen, kunnen ook ervaren trainers zich tijdens deze sessie weer verder ontwikkelen in hun rol. De startende trainer vindt veel praktische handvaten om een veilig en plezierig sportklimaat te creëren voor zijn sporters. Het is wel belangrijk om enige praktijkervaring te hebben.

De scholing is bedoeld voor gevorderde en startende coaches en trainers, die aantoonbare ervaring hebben met het geven van trainingen. Deze scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond.

In deze video vind je meer informatie over de 4 inzichten voor inspirerend trainerschap:


Voorbereiding

Voorafgaand aan de scholing is een voorbereidende opdracht. Je kijkt een fragment over de basisbeginselen met betrekking tot de 4 inzichten: structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Je beantwoordt een serie vragen over je eigen rol als trainer. Een voorbeeld hiervan is ‘Waar krijg je energie van?’ en ‘Hoe zie je jouw voorbeeldrol als trainer?’. Tevens vul je een zelfscan in welke je inzicht geeft in je sterke en ontwikkelbare kwaliteiten. 

De opdracht neemt totaal 45 tot 60 minuten in beslag en is verplicht. Zonder de voorbereiding, is er geen toegang tot deze scholing.

Programma

De voorbereidende opdracht levert de bouwstenen op die tijdens de scholing worden gebruikt. Niet alleen jouw input, maar ook die van je collega’s leveren casussen op die direct aan de praktijk worden ontleend. In één dagdeel wordt je toegang tot jarenlange gezamenlijke praktijkervaring gegeven.

Behalve dat je reflecteert op je eigen rol als trainer, komt ook de samenhang tussen de vier inzichten aan de orde. Ze kunnen soms haaks op elkaar staan: je wilt structuur creëren, maar je sporters ook de ruimte geven. Of je wilt iedereen aandacht geven, terwijl je met een grote groep aan de slag bent. Deze voorbeelden en andere praktijkervaringen worden door de deelnemers ingebracht. Overigens leer je je kwaliteiten ook in te zetten zodat ze elkaar versterken: als je goed kunt structureren, kun je de training bijvoorbeeld zó vormgeven dat je aan het einde tijd over hebt om individuele aandacht te geven.

Duur

De scholing bestaat uit één dagdeel van drie uur en een voorbereidende opdracht.

Leerdoelen

  • Weet je wat de 4 inzichten voor jou in je rol als trainer/coach kunnen betekenen
  • Heb je helder wat jouw sterke en ontwikkelbare kwaliteiten zijn
  • Beschik je over praktische handvaten om een sociaal veilig, inspirerend en stimulerend sportklimaat te creëren
  • Neem je een arsenaal aan praktijkcasussen van collega’s mee naar huis

Je ontvangt na afloop van de bijscholing een bewijs van deelname. Informeer bij je bond of deze bijscholing mogelijk licentiepunten oplevert.

Locatie, inschrijving en kosten

Locatie: Sportcomplex de Meent, Terborchlaan 301 1816 MH Alkmaar
Inschrijven via Sportopleidingen.nl
Kosten: €70