225. Vinger als sleutel

• Het fraaie clubhuis van De Hertog
    Clubhuis rv De Hertog
  • Het clubhuis van de club (foto website / Marcel Bakker).
    Clubhuis rv De Hertog 2

Sleutels kwijtraken, dat is er bij Roeivereniging De Hertog uit ’s-Hertogenbosch niet meer bij. Ieder lid heeft een eigen ‘sleutel’: zijn vinger. Bij de voordeur van het clubgebouw is een vingerscanner geïnstalleerd, waarmee alle leden de deur kunnen openen. Stopt een lid, dan is de betreffende vingerafdruk met een druk op de knop uit het systeem verwijderd.

Een innovatieve oplossing voor een veelvoorkomend probleem: kwijtgeraakte sleutels. “Als je 200 leden hebt, geef je bijvoorbeeld vijftig sleutels uit. Maar wat doe je als er vijf zoek zijn? En hoeveel werk is het om een sleutel terug te krijgen als leden hun lidmaatschap beëindigen?”, stelt Ton Kemp van de vereniging wat retorische vragen. Met de bouw van het nieuwe onderkomen van de vereniging werd om die reden een vingerscanner geïnstalleerd.

Leden kunnen nu sporten op het moment dat zij dat willen, terwijl dieven juist minder makkelijk naar binnen komen. “Er wordt gelogd wie binnen is geweest. Dat is een goede controle.”

Van alle 450 leden zijn twee vingers gescand. “Als er dan om een vinger een pleister zit, kun je de andere gebruiken. En je hebt je sleutel altijd bij je, zonder dat je een sleutelbos hoeft mee te nemen in de boot.”

Meer weten over roeivereniging De Hertog? Neem een kijkje op de website van de club.