226. Inbraakpreventie

• Vandalisme en inbraak bij SCM.
    inbraak vandalisme SCM
  • Inbraak via dak SCM

Als er keer op keer wordt ingebroken bij je sportclub, wat doe je dan? “Dan zit je met de handen in het haar”, zegt Jan Wijnants, voorzitter van voetbalvereniging VV SCM uit Maastricht. Op het complex vlak bij de Belgische grens werd in 2015 een inbraakrecord gevestigd. In maart van dat jaar was het voor het eerst raak en in het halfjaar dat volgde, bleven de inbrekers maar terugkomen. Zestien keer deed de club aangifte, vooralsnog zonder resultaat: een dader is nooit gevonden.

De politie kwam wel met een opmerkelijk advies: laat het hekwerk openstaan. Reden: de agenten konden dan sneller ter plaatse komen en op het terrein patrouilleren. Uiteraard kwam de club ook in actie. “We hebben publiciteit gezocht en aandacht gevraagd voor het probleem. We hebben met clubleden gepatrouilleerd. Berichtjes rond laten gaan met de vraag om op te letten.” De deuren en ramen van het clubhuis zijn voorzien van antidiefstalstrips en er is een alarminstallatie aangebracht. Er zijn ook bewakingscamera’s en bewegingssensoren geïnstalleerd. “Als je nu het terrein betreedt, sta je meteen in het volle licht en in beeld op de camera.” De camerabewaking en alle andere preventieve acties hebben uiteindelijk toch geholpen. Na ruim een halfjaar stopte de inbraakgolf.

Er zijn veel meer clubs die met inbraken en vandalisme worden geconfronteerd. En steeds meer clubs zien de noodzaak van preventie. In Goes bijvoorbeeld hebben acht sportclubs die actief zijn op Sportpark ’t Schenge afgesproken om extra op elkaars eigendommen te letten. Onder de naam Schenge Alert hebben ze een gezamenlijke WhatsAppgroep in het leven geroepen.

Bewakingscamera’s zijn ook steeds gebruikelijker geworden. Deze zijn vooral preventief bedoeld, maar kunnen ook weleens helpen bij de opsporing van daders. Voetbalclub SRC uit Schagen kon door middel van beelden op de bewakingscamera de dader traceren. Dat gebeurde nadat de club de opnamen op Facebook had gezet. Tennisvereniging Riel zette van een klunzige inbreker videobeelden op Facebook die zo hilarisch waren, dat zij ‘viral’ gingen. Politie en justitie hebben overigens liever niet dat clubs uit eigen beweging camerabeelden openbaar maken.

Voor meer informatie over SCM, ga naar de website van de club. Eerder is op dit platform ook een uitgebreid artikel gepubliceerd dat inging op inbraakpreventie.