227. Fruit telen langs sportveld

• fruitbomen SDOB 2
  • fruitbomen SDOB 3
  • fruitbomen plantfeest sdob

Rond de sportvelden van voetbalvereniging SV SDOB in Broek en Waterland zijn fruitbomen geplant. Het initiatief hiervoor kwam vanuit een lokale werkgroep die ijvert voor meer duurzaamheid. Het werd opgepakt door vier voetbalmoeders, die op deze wijze een bijdrage willen leveren aan een gezondere levensstijl binnen de club.

Dankzij hun inspanningen staan er nu 53 appelbomen, zes perenbomen en ook enkele bramenstruiken zonder doornen langs de velden. Het doel is om het fruit dat in de toekomst geoogst wordt in de kantine uit te delen.

Het idee voor dit project is afkomstig van Marc Ravesloot van Wageningen University. Hij is het project Fruit4Sports gestart. Het doel van dit project is om vers fruit te promoten als gezond alternatief voor de ongezonde eetgewoonten in veel sportkantines. De voetbalmoeders hebben contact gezocht met Marc Ravesloot en van hem alles geleerd over het planten van bomen bij sportvelden.

“Deze adviezen waren heel waardevol voor ons”, vertelt Hesper Schutte, een van de initiatiefnemers. “Er werden bijvoorbeeld tips gegeven over de plaatsing van bomen. Nu staan onze grote perenbomen precies zo, dat ze wat zon wegnemen voor de kleine appelboompjes, die minder zon nodig hebben.”

Om meer draagvlak te krijgen voor het project zijn leden van SV SDOB en mensen uit het dorp gestimuleerd om een fruitboom of -struik te adopteren. Voor tien euro kon een bramenstruik worden geplant, voor 25 euro een appelboom en voor vijftig euro een perenboom. “Op deze manier hebben we meer mensen bij het initiatief betrokken. Op hen kunnen we terugvallen wanneer dat nodig is.”

De vier initiatiefnemers hebben de dagelijkse zorg voor de boompjes op zich genomen. Rond de grotere klussen – zoals het snoeien en wieden – organiseren zij een evenementje, waardoor ook anderen in actie komen. “Dat samen tuinieren is altijd erg gezellig”, weet de voetbalmoeder.

Meer informatie over SDOB is te vinden op de website van de club.