230-235. Buitengewone accommodaties

• De boortoren van DHC Drienerlo.
    Boortoren van DHC Drienerlo
  • Het viaduct van DoCoS.
    viaduct Docos
  • Sportcomplex van Faja Lobi op parkeerdek IKEA (artist impression).
    Sportcomplex op parkeergarage Faja Lobi
  • De kerk van Planet Jump (foto website).
    planet jump

Gebrek aan geld of gebrek aan ruimte. Een goede accommodatie is niet voor elke club vanzelfsprekend. Soms wordt er out of the box gedacht en worden creatieve oplossingen gevonden voor deze problemen. Ter inspiratie zes buitengewone sportaccommodaties.

230. Boortoren

230. Boortoren

De Enschedese studentenhockeyvereniging DHC Drienerlo heeft een heel bijzonder honk. De clubhuis zit in een oude boortoren. Deze heeft de club in 1969 gekregen van AKZO. Vroeger werd de toren gebruikt voor de zoutwinning. Vandaag de dag is het een gezellig clubhuis. Zonder kleedkamers, maar met – voor de leden wellicht belangrijker – een heel gezellige bar.

231. Viaduct

Minstens even bijzonder, maar iets minder rustiek is het clubhuis van voetbalvereniging VV DoCoS in Leiden. Ook dat clubhuis heeft een bijzondere geschiedenis. De club verhuisde in 1975 naar de rand van de stad. De gemeente zorgde voor velden en kleedkamers, de club moest zelf voor een kantine zorgen. Op de plek waar de club naartoe ging, was ooit een rijksweg gepland. Dat plan was echter maar voor een deel uitgevoerd en had als herinnering in het weiland een ongebruikt viaduct achtergelaten. Dat viaduct kreeg de voetbalclub er bij de verhuizing gratis bij. Omdat het heel duur bleek om het betonnen kunstwerk af te breken, werd besloten om het maar te laten staan en werd van de nood een deugd gemaakt. De club besloot om de kantine onder het viaduct te bouwen.

232. Kerk

Dat er steeds minder mensen naar de kerk gaan, betekent dat overal in het land kerken een andere functie krijgen. Soms worden deze benut voor sportdoeleinden. Zo wordt al sinds 1975 in de voormalige hervormde kerk van Warder (Noord-Holland) gegymd door kinderen van een basisschool. In Den Haag is sinds enkele jaren trampolinepark Planet Jump gevestigd in de fraaie Martelaren van Gorcum-kerk.

233. Parkeergarage

De Utrechtse voetbalvereniging Faja Lobi KDS werd een aantal jaren geleden benaderd door IKEA. Dit bedrijf wilde graag uitbreiden, maar de ligging van het sportcomplex maakte dit onmogelijk en de gemeente Utrecht vond dat op deze locatie een sportcomplex moest blijven. IKEA kwam toen met het plan om het sportcomplex ‘op te tillen’ en boven op een nieuwe parkeergarage te plaatsen. De club ging akkoord, verhuisde tijdelijk naar een ander sportpark en keerde terug om een gloednieuw complex in gebruik te nemen op het dak van de parkeergarage van de meubelgigant.

234. Middenterrein ijsbaan

Net als veel andere hockeyclubs kampte ook GHBS in Groningen met te weinig ruimte voor zaalhockey. De club heeft een paar jaar geleden een bijzondere oplossing gevonden voor het ruimteprobleem. Het bestuur is gaan kijken en praten in het nabijgelegen Sportcentrum Kardinge. De uitkomst is dat de vereniging toestemming kreeg om in het midden van de ijsbaan een sportvloer te leggen waarop kan worden gehockeyd. Terwijl de schaatsers hun rondjes rijden, worden er op het middenterrein hockeytrainingen verzorgd.

235. Hangar

Bij hockeyclub HGC in Wassenaar kampten ze met hetzelfde probleem maar vonden ze een andere oplossing. Daar wordt voor indoortrainingen gebruikgemaakt van een hangar op vliegveld Valkenburg.

Voor meer informatie over de genoemde clubs, kijk op de websites van Drienerlo, DoCoS, Planet Jump, Faja Lobi KDS, GHBS en HGC.