236. Sportkantine als ontmoetingsplek

• Het Paviljoen van Rihtersbleek.
    kantine Rigtersbleek 1
  • kantine Rigtersbleek 2
  • kantine Rigtersbleek 3
  • kantine Rigtersbleek 4
    Sara Nijenhuis

Het clubgebouw van voetbalvereniging Rigtersbleek uit Enschede is niet alleen een gebouw voor de leden van de club. Het Paviljoen, zoals het genoemd wordt, staat open voor alle bewoners van de wijk. Er worden veel uren gedraaid in het gebouw. Van maandag tot met vrijdag is het Paviljoen open van acht uur ’s ochtends tot middernacht en op zaterdag en zondag is de club open tot respectievelijk tien en zeven uur ’s avonds.

Het is dan ook veel meer dan een voetbalkantin

Het is dan ook veel meer dan een voetbalkantine. In het gebouw zitten bijvoorbeeld een kinderdagopvang en een buitenschoolse opvang die ook gebruikmaken van de sportfaciliteiten. Er zijn ruimten die kunnen worden gehuurd voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. De thuiszorg huurt er kantoorruimte en het Paviljoen is tevens lunchroom en eetcafé. Naast gezonde broodjes, verse jus en kopjes koffie, kun je er voor zes euro elke doordeweekse dag een gezonde maaltijd nuttigen. Hiervan wordt gretig gebruikgemaakt. De kantine is 360 dagen per jaar open en draait een flinke omzet. Bestuurslid Sara Nijenhuis geeft aan dat de club graag open wil zijn voor iedereen: “Het liefst zouden we de hekken helemaal weghalen. Het sportpark moet een ontmoetingspark zijn voor de hele wijk.”

Mede door de komst van een verenigingsmanager is de organisatie van de club geprofessionaliseerd. Die heeft veel maatschappelijke initiatieven genomen en ideeën ingebracht. Zij is contactpersoon voor netwerkpartners, onderwijs en zorginstellingen. De verenigingsmanager is ook verantwoordelijk voor de personele bezetting en begeleiding van mensen die iets verder van de arbeidsmarkt afstaan, maar binnen het sportpark wel aan de slag kunnen.

De verenigingsmanager kost geld, maar levert ook veel op. De club is eigenlijk iets meer gaan functioneren als een onderneming. Een maatschappelijke onderneming welteverstaan, waar de maatschappelijke meerwaarde belangrijker wordt gevonden dan het financiële resultaat.

Meer informatie over VV Rigtersbleek en haar ontmoetingspark is te vinden op de website van de club.