244. Taarten bakken

• De banketbakkers van de Voorburgse Rugby club hebben hun best gedaan voor 'Heel VRC bakt' (foto's website).
    taarten bakken rugbyclub VRC 1
  • taarten bakken rugbyclub VRC 2
  • taarten bakken rugbyclub VRC 3
  • taarten bakken rugbyclub VRC 4

In sommige takken van sport bestaan gebruiken die in andere disciplines niet of nauwelijks voorkomen, maar eigenlijk prima te kopiëren zijn. Een ideetje uit het rugby leent zich daar misschien wel voor.

Bij veel rugbyclubs is het goed gebruik dat leden en ouders van jeugdteams thuis taarten, cakes, muffins, brownies en andere koeken bakken voor de club. Deze worden meegebracht naar de kantine en daar tegen kleine prijsjes verkocht. De opbrengst is voor de club. Bij sommige clubs, zoals bij RC The Hookers in Hoek van Holland, wordt het bakken enigszins gecoördineerd. In andere clubs, zoals bij RC DIOK Leiden, is het bakken geheel vrijblijvend.

Je zou het misschien niet direct verwachten bij zo’n stoere mannelijke sport als het rugby, maar gelet op de baktraditie is het natuurlijk geen toeval dat verschillende rugbyclubs in navolging van de tv-hit Heel Holland Bakt ook bakwedstrijden organiseren. Onder andere bij de Voorburgse Rugby Club (Heel VCR bakt!) en bij de Wageningen Rugby Club (Heel Wageningen RC bakt) is dat het geval.