245-249. Medegebruik sportaccommodatie

  • Kerkdienst op het voetbalveld van Drenthina (foto: PG Emmen Zuid)
    kerkdienst Drenthina
  • Hondenschool Kwispel maakt gebruik van het trainingsveld van korfbalvereniging Noveas (foto: Facebookpagina Kwispel).
    Hondenschool
  • Afscheidsdienst Joël Alfarez in kantine sv Helios (foto: RTV Oost / Rogier van den Berg).
    Afscheidsdienst Joël Alfarez
Redactie NL Sportclub

Het is in de loop der jaren steeds gebruikelijker geworden dat sportclubs hun accommodaties gebruiken of beschikbaar stellen voor heel andere doeleinden dan waarvoor zij in eerste instantie zijn ingericht. Dat is natuurlijk niet zo gek, want veel clubhuizen, sportvelden en zalen worden nu eenmaal een belangrijk deel van de dag, de week of het jaar niet gebruikt voor sportactiviteiten. Efficiënter gebruik is maatschappelijk en financieel voordelig.

Veel clubgebouwen

Lees verder

Het is in de loop der jaren steeds gebruikelijker geworden dat sportclubs hun accommodaties gebruiken of beschikbaar stellen voor heel andere doeleinden dan waarvoor zij in eerste instantie zijn ingericht. Dat is natuurlijk niet zo gek, want veel clubhuizen, sportvelden en zalen worden nu eenmaal een belangrijk deel van de dag, de week of het jaar niet gebruikt voor sportactiviteiten. Efficiënter gebruik is maatschappelijk en financieel voordelig.

Veel clubgebouwen en sportcomplexen worden al jaren ook benut voor kinderopvang en buitenschoolse opvang, maar daar blijft het allang niet meer bij. De variatie in medegebruik, zowel incidenteel als structureel, lijkt geen grenzen te kennen. Een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Kamperen

Een paar jaar geleden werd sportpark Peppelensteeg van voetbalclub Blauw Geel '55 in Ede tijdelijk getransformeerd tot buurtcamping voor 15 tot 20 gezinnen met een smalle beurs. Op haar website legde de club uit hoe dat initiatief werd geboren. “Een weekje naar de zon, wandelen in de bergen of met de caravan naar zee. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Vanuit de wijk Veldhuizen is daarom het initiatief genomen om in de zomervakantie gezinnen die niet op vakantie kunnen toch het vakantiegevoel te geven.” De club vond het een sympathiek idee en ging akkoord. De kampeerders moesten een bedrag van 10 tot 15 euro betalen voor een weekend kamperen. Voor dat geld zouden zij verblijven in tenten en gebruik kunnen maken van de aanwezige faciliteiten zoals douches, kleedkamers en kantine. Zouden; het tekstje is niet voor niets in de onvoltooid verleden tijd geschreven. Het initiatief vond geen weerklank. Waarschijnlijk was er iets teveel nadruk gelegd op het sociale karakter en heeft angst voor stigmatisering de doelgroep ervan weerhouden om gebruik te maken van de gastvrijheid van de club. jammer, want het was een leuk idee.

Fruitbomen enten

Van Blauw Geel naar Rood Wit, dat is maar een kleine stap. Korfbalvereniging Rood Wit in Wezep bood ooit onderdak aan natuur- en milieuvereniging Groentje en Landschapsbeheer Gelderland. Die verzorgden in het clubgebouw de cursus ‘enten van fruitbomen’. Op de website van de club is er niets over te vinden maar volgens Locourant ging het om een praktische cursus en gingen de cursisten na afloop “met een geënt appelboompje naar huis” en op de site van Groentje is nog een uitgebreide fotoreportage terug te vinden.

Alleengaanden ontmoeten

Dat sportkantines niet alleen geschikt zijn voor educatieve maar ook voor gezellige bijeenkomsten is geen nieuws. In Heerhugowaard heeft handbalvereniging Tornado haar clubgebouw beschikbaar gesteld aan de Alleengaandenclub 55-plus. Die organiseerde daar een ontmoetingsmiddag.

245. Opvanghuis voor mensen met kanker

Het clubhuis van de Amsterdamse hockeyclub AthenA is echt multifunctioneel. Het is opengesteld voor de buitenschoolse sportopvang van Woest Zuid en ook voor enkele zorgverleners/instanties. Zo is er de fysiotherapiepraktijk FTSA die een ruimte huurt in het clubhuis, maar die wordt vooral gebruikt tijdens trainingsavonden en wedstrijddagen, zodat hockeyers met kwetsuren daar meteen terecht kunnen. Twee andere zorginstanties die onderdak hebben gevonden bij de club in Amsterdam, richten zich niet op de hockeyers. Dat zijn het Cancer Care Center en inloophuis De Kraanvogel. Het eerste biedt zorg en nazorg aan kankerpatienten, het tweede een ontmoetingsplek voor kankerpatiënten en hun naasten.

Honden trainen

Korfbalvereniging Noveas in Steenwijk krijgt weer heel andere mensen over de vloer, zo lazen we een tijdje terug in de Brederwiede Krant: hondenliefhebbers vergezeld van hun viervoeters. Hondenschool Kwispel is namelijk medegebruiker van de trainingsvelden van de korfballers. Elke maandagavond worden daar puppy opvoedingslessen en gehoorzaamheidstrainingen verzorgd. En op woensdagavond zijn er behendigheidstrainingen voor honden.

246. Vogeltentoonstelling

Ook dieren maar dan van een ander soort maakten een tijdje terug hun opwachting in de dojo van judovereniging Kodokan in Sint Anthonis. Daar hield vogelvereniging Kle-Za-Tro (wat staat voor: kleur, zang en tropisch) medio november een driedaagse siervogeltentoonstelling.  De dojo, zo berichtte de regionale pers werd “omgetoverd in een vogelparadijs”.

Speeluurtjes voor moeder en kind

Een heel andere vorm van medegebruik is te vinden bij voetbalvereniging Voorschoten´97. Na een oproep op Voorschoten Online stelde de club haar kantine beschikbaar voor de wekelijkse speel- en ontmoetingsochtend van de Voorschoten Toddlers, een groep expat-moeders en au-pairs met kleine kinderen,  De groep bestaat al tientallen jaren en is opgezet om moeders van expats met elkaar in contact te brengen, zo vertelde Angelica Junge op de eerder genoemde webiste: “We hebben hier natuurlijk diverse nationaliteiten maar ook Nederlands. En dat is heel belangrijk want juist die Nederlandse moeders kunnen ons wegwijs maken in het dorp. Sommige expatvrouwen zijn hier maar drie jaar. Hun man werkt de hele dag en zij zitten thuis met de kinderen. Als je dan de taal niet spreekt is het zo fijn om iemand te hebben die je op weg helpt.” De Toddlers hadden tot voor kort onderdak in een kerk, maar die is nu gesloten. Vandaar de verhuizing naar de voetbalclub. Ze zijn erg blij met hun nieuwe onderkomen. “Een fantastische ruimte voor de kinderen want als het te koud is om buiten te spelen, kunnen ze zelfs lekker binnen fietsen. Bovendien hebben we ook nog ruimte om het speelgoed en de knutselspullen op te slaan. Ideaal!”

229. Kerkdienst

Voetbalvereniging Drenthina uit Emmen benutte haar accommodatie om een kerkdienst  te houden. De Protestantse Gemeente hield een dienst waar naar verwachting veel mensen op zouden afkomen. Vanwege de grote belangstelling werd gezocht naar een grote ruimte. Omdat de vereniging op zaterdag speelt, werd Drenthina gevraagd om op zondag een veld ter beschikking te stellen. Het bestuur reageerde hier positief op. De club heeft gelovige leden, maar de club staat niet bekend als protestants-christelijk. Er was een overdekte noodlocatie geregeld voor als het weer te slecht zou zijn, maar deze had niet zo veel mensen kunnen opvangen. Het was gelukkig mooi weer en dat betekende dat er meer dan 500 mensen naar Drenthina kwamen om de dienst bij te wonen. De kantinebeheerder van de club kijkt er met genoegen op terug: “Het is gewoon mooi om dat hier te doen, zo in de openlucht. Dat heeft wel iets. We zijn erg afhankelijk van het weer, maar waar herberg je anders meer dan 500 man? Hoe dan ook, het is ons goed bevallen, dus we stellen ons veld graag vaker beschikbaar voor dit soort doeleinden.”

248. Uitvaart

Ook zeker niet structureel is het gebruik van clubgebouwen als rouw- en uitvaartcentrum. Toch gebeurt ook dat hier en daar, af en toe. Zo werd in de kantine van voetbalvereniging SV Helios in Deventer een paar jaar geleden een afscheidsdienst gehouden. Op verzoek van de familie van een omgekomen vrijwilliger van de club leidde voorzitter Grace Brok de dienst. Deze vond plaats onder massale belangstelling. Vooraf lag de overledene opgebaard in de bestuurskamer, achteraf werd een receptie verzorgd. In de rubriek De week van... deed Grace verslag van de plechtigheid.

249. Yoga en volksuniversiteit

De Stichting Baarnse IJsbanen (SBIJ) heeft een multifunctionele accommodatie die heel geschikt is voor verhuur, zo is op de website van de club te lezen. Dat gebeurt dan ook. Er worden onder andere yogalessen gegeven en het gebouw wordt ook gebruikt door de volksuniversiteit.

Meer informatie

Op Alles over sport, de website van het Kenniscentrum Sport, vind je meer voorbeedlen en ook achtergrondinformatie over het multifunctioneel gebruik van sporaccommodaties. Klik hier.