247. Clubhuis als museum

• Golfmuseum prent
  • Een blik in het golfmuseum
    Golfmuseum
    John Ott
  • schilderij jonge golfer

Jezelf onderscheiden van de rest. Dat is iets wat veel clubs wel aantrekkelijk in de oren klinkt. Bij Golfclub Bleijenbeek in het Limburgse Afferden hebben ze hieraan wel een zeer originele draai gegeven. Om hun eigen golfclub uniek te laten zijn, hebben zij hun clubhuis gedeeltelijk omgebouwd tot Nederlands Golfmuseum.

Symposium

Symposium

Enkele jaren geleden vond initiatiefnemer John Ott een boekje waarin de historie van de golfsport werd beschreven. Daarin kwam humanist en geleerde Pieter van Afferden naar voren als grondlegger van het golf in 1545. Johns interesse voor de geschiedenis van de sport werd hierdoor verder aangewakkerd. Hij besloot om een symposium te organiseren over de historie van golf. De belangstelling voor dit symposium was groot en het idee voor het Nederlands Golfmuseum was geboren.

Ruimte

De eerste stap bij de oprichting van het museum was het inrichten van de ruimte die voorheen als golfwinkel gebruikt werd. De winkel van golfclub Bleijenbeek werd leeggehaald en gevuld met allerlei attributen uit de golfgeschiedenis. Ondertussen zijn er al drie ruimten gevuld met kunst en objecten die de historie van het golf in beeld brengen.

Aandacht

“Via De Nederlandse Golfkrant brengen we het museum onder de aandacht van de golfliefhebbers”, vertelt John. In elke uitgave verschijnt een artikel waarin een voorwerp uit de collectie aan bod komt. Ook werd afgelopen jaar op de KLM Open een cabine geplaatst waarin een mini-museum was ingericht. “Kijkend naar de bekendheid en waardering is het een groot succes.”

Erkenning

Het Nederlands Golfmuseum streeft naar erkenning als officieel museum. Het draait op bijdragen van vrienden van het museum, entreegelden van bezoekers, sponsoring door bedrijven én vooral ook op het enthousiasme van het tweekoppig bestuur: conservator John Ott en archivaris Ferd Vrijmoed.

Meer informatie

Vanzelfsprekend heeft is er een website waarop meer te lezen is over het museum en de collectie. Klik hier.