Sportclub NL wordt NL Sportclub

Een paar jaar geleden lanceerden wij het platform Sportclub NL. Er kwamen veel enthousiaste reacties ("De informatie is verrassend praktisch.") maar er waren ook kritische geluiden ("De site is een beetje onoverzichtelijk."). Hoe dan ook bleef het aantal bezoekers achter bij de verwachtingen en groeide dat aantal ook minder snel dan gehoopt. Dat was de reden om na een half jaar de stekker eruit te trekken.

What's in a name?

Het was een time-out. Het platform beleeft dit jaar een zogenaamde relaunch. Sportclub NL is NL Sportclub geworden. Een subtiel verschil, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt.

Community

De 'look and feel' van de site is hetzelfde gebleven. Enkele rubrieken zijn gehandhaafd en eerder geplaatste nieuwsitems zijn ook blijven staan. Maar verder is de opzet wel sterk veranderd. Was de site aanvankelijk vooral een nieuwssite, gedreven door de actualiteit. In de nieuwe opzet zal de uitwisseling van kennis en ervaring door sportbestuurders op de eerste plaats komen. We gebruiken het platform om een community voor (het kader van) sportclubs te organiseren. Sportbestuurders, commissieleden, vrijwilligers en professionals actief bij sportclubs moedigen wij aan om een account aan te maken en zich aan te sluiten bij onze community. Het doel van de community is dat we meer met elkaar gaan samenwerken, elkaar helpen en krachten bundelen.

Deels besloten

Een deel van het platform heeft een besloten karakter en ook sommige functionaliteiten zijn exclusief voor de leden van de community. Lid worden van de community is gratis maar je moet wel een account aanmaken. Als je lid bent én ingelogd vind je op het afgeschermde deel van het platform onder andere aanvullende en verdiepende informatie bij de praktijkvoorbeelden uit het ideeënboek. Ook kan je dan gebruik maken van alle functionaliteiten van het platform. Dan kan je producten en diensten aanbieden en afnemen via de marktplaats, kennis en ervaring uitwisselen met andere leden. In de nabije toekomst kun je ook profiteren van collectieve voordelen en behartiging van gezamenlijke belangen.

Lidmaatschap

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen clubs die in het bezit zijn van Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs - en daardoor beschikken over een inlogcode - zich zouden kunnen aansluiten bij de community. Van dat idee zijn we in de zomer van 2018 afgestapt. Het lidmaatschap van de community is in ieder geval tot en met 2019 voor iedereen geheel gratis. En voor het aanmaken van een account is geen inlogcode nodig.

Opbouwfase

De community is gedeeltelijk nog wel toekomstmuziek. Om gezamenlijke belangen te behartigen en collectieve voordelen aan te bieden moet er natuurlijk wel sprake zijn van een community met een zekere omvang. Ook het forum en de marktplaats kunnen pas echt functioneren als een flink aantal clubs bereikt wordt en bereid is om daaraan mee te doen. Deze functies van het platform zullen pas worden geactiveerd als tenminste duizend sportclubs zich hebben aangesloten bij de community. Vanaf dan zal ook meer aan nieuwsgaring worden gedaan en zullen wekelijks nieuwsbrieven worden verstuurd. Tot het zover is, zullen de nieuwsbrieven onregelmatig verschijnen en steken we onze energie vooral in de opbouw van de community en de organisatie.

Opzet en inrichting platform

Wil je meer weten over de verschillende pagina's, rubrieken en functionaliteiten van het platform? Lees dan ook dit artikel.