Criminele sponsors willen aanzien

• Criminoloog Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg vertelt over zijn onderzoek in Nieuwsuur

Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Dat zijn criminelen die bijvoorbeeld sportclubs sponsoren om zo meer aanzien te verwerven. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Universiteit Tilburg en Bureau Bruinsma dat deze week is verschenen.

Verschillende media hebben er deze week over bericht. Onderzoeker Toine Spapens kwam uitvoerig aan het woord in Nieuwsuur. De reportage van Karel Ornstein is hier terug te zien. Elsbeth Stoker publiceerde een uitgebreid artikel op de website van De Volkskrant.

Geld aannemen van dubieuze sponsors is niet alleen moreel laakbaar. Het kan ook grote risico's met zich meenbrengen voor een club. Zo blijkt uit verschillende voorbeelden die in het rapport worden beschreven. Parool misdaadverslaggever Maarten van Dun bracht onlangs naar buiten dat de politie supporters van de Amsterdamse zaalvoetbalclub 't Knooppunt op de tribune heeft gewaarschuwd voor een ophanden zijnde criminele afrekening. De KNVB heeft de club, vorig jaar nog landskampioen, gisteren geroyeerd. Een en ander is te lezen op de website van de NOS.

Benieuwd naar het onderzoek? Download hier het rapport Ondermijning door criminele 'weldoeners': Inventariserend onderzoek.