Steeds meer sportieve fietsers lid van wielerclubs

Uit de Wielersportmonitor blijkt dat de wielersport niet alleen door steeds meer mensen wordt beoefend, maar ook dat sportieve fietsers steeds vaker vaker lid worden van wielerclubs.

De Wielersportmonitor, een onderzoek uitgevoerd door GFK in opdracht van de NTFU en BikeMotion Benelux, laat zien dat het aantal sportieve fietsers de afgelopen jaren is toegenomen. Waar in 2013 815.000 mensen de wielersport beoefenden, waren dat er in 2014 837.000. Dat is ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevlking van 18 jaar en ouder. Opmerkelijk is dat die toename ook terug te zien is in het aantal leden bij verenigingen. In 2013 was 9 procent van de wielrenners lid, een jaar later zelfs 12 procent. Wielrennen wordt ook door steeds meer sporters als hun primaire sport beschouwd.

NTFU en KNWU

Volgens de ledencijfers van NOC*NSF plukt de Nederlandse Toer Fiets Unie de vruchten van de sterk gegroeide organisatiegraad. De NTFU zag haar ledental tussen 2013 en 2014 toenemen van 57.665 naar 62.619 leden. Bij de Wielrenunie is het ledental daarentegen juist gedaald, van 32.677 naar 27.739 leden.

Andere weetjes

In het onderzoek komen verschillende aardige weetjes naar boven. Zo blijkt dat de racefiets nog altijd favoriet is. In 2014 koos 79 procent van de wielersporters voor de racefiets, 42 procent stapte op de mountainbike, 26 procent deed het allebei. Gemiddeld werd er 3.157 kilometer per jaar afgelegd.

Verder blijkt uit het onderzoek dat wielrenners over het algemeen erg hoogopgeleid zijn. De helft van de wielrenners heeft een opleiding op HBO niveau of hoger afgerond. Met deze score streven de wielrenners de golfers en zeilers voorbij, welke respectievelijk op de tweede en derde plek eindigen.

Bronnen: Wielrenblad  en NOC*NSF Ledenrapportage 2014.